Mira Rara OfficialDislike my blog ?
click HERE

Friends !
Notis !
online user
visitors

Official !
Our
Fall in ♥. Awesome !Memories !Chit Chat !


Famouse !
10 Tips Mengurangkan Bau BadanKorang mengalami masalah bau badan yang serius? Mari cuba tips ini. Semoga dapat membantu korang.

 Gunakan  anti perspiran . Anti perspiran mengandungi tawas yang dapat mengawal penghasilan air yang di keluarkan di bahagian lipatan peha, ketiak dan bahagian lain yang lembab. Tawas di dalam anti perspiran bertindak dengan air di dalam kelenjar peluh dan seterusnya membentuk penghalang sementara agar peluh tidak keluar.

 Gunakan  deodoran . Deodoran pula tidak mengurangkan peluh tetapi kegunaannya adalah supaya peluh tidak berbau. Ia bertindak dengan menghalang bakteria daripada membiak dan seterusnya menghalang bau peluh. Sesetengah produk deodoran di pasaran telah pun mengandungi anti perspiran, memudahkan anda mempuat pilihan. Gunakan selepas mandi untuk mengelakkan bau yang tidak menyenangkan.

 Plihlah  makanan yang sesuai . Makanan berlemak seperti keju akan menyebabkan bau badan kurang menyenangkan. Elakkan juga memakan bawang putih, bawang merah, dan makanan berempah secara berlebihan. Makanan ini bukan sahaja menyebabkan bau badan tetapi mengakibatkan mulut berbau tidak sedap.

 Memakai  bedak talkum anti bakteria  di kawasan lipatan peha, ketiak atau bahagian yang mudah berpeluh dapat membantu mengurangkan bau badan. Kawasan yang lembab atau mudah berpeluh akan mengeluarkan bau dengan tindakan bakteria. Memakai bedak anti bakteria selain memastikan sentiasa kering, ianya dapat menyahkan bau peluh.

  Mandi secara konsisten  dan lebih kerap adalah satu cara yang dapat menghindar bau badan lebih-lebih lagi jika tubuh anda aktif berpeluh.

  Gunakan sabun anti bakteria  ketika anda mandi kerana ianya dapat menyingkirkan bakteria yang menyebabkan bau badan.

 Seminggu sekali  gunakan scrub  untuk menyental tubuh badan anda. Selain dapat menghindari bau badan yang kurang menyenangkan, kulit anda akan kelihatan bersih dan cantik jika anda menggunakan scrub.

 Semburlah Anggota badan anda dengan  minyak wangi  atau  penyembur anti perspiran .

  Cukurlah bulu di bawah lengan  anda seminggu sekali. Bulu yang panjang akan memerangkap bau beluh di bawah lengan anda.

 Pakailah  sepatu atau sandal kulit . Jika kaki masih berbau gunakan  bedak untuk kaki  atau  penyembur pada kasut .

Labels: